De refuge: een vrijplaats om adem te halen

Ons residentieprogramma biedt een vrijplaats om je eigen manier van mens-zijn te kiezen en te belichamen. De gebruikelijke druk van tijd, geld, schoonheid, geluk, gezondheid en normaliteit wordt terzijde geschoven, zodat de “gekheid” van jouw authentieke aanwezigheid kan doorbreken. We oefenen om samen anders te zijn en samen te zijn met verschillen zonder de behoefte om iets te laten gebeuren of iets te voorkomen. Gelegen op een stedelijke bergtop, omgeven door de stad Brussel, is dit programma geen ontsnapping uit het “echte leven”, maar eerder een onderdompeling in alles wat menselijk is. Dit diepgaande, transformatieve pad komt met slechts één regel: maak het ook mogelijk voor anderen.

“House of the beloved is een huis middenin, en toch ook net buiten, de alledaagse werkelijkheid. Het is een lichte, warme plek, waar een thuis ontstaat in meditatie, devotie, onderzoek, muziek, bewust eten en bewegen, goede gesprekken en vriendschappelijk samenzijn. Stijn en de mensen om hem heen vormen een gemeenschap waar je ontmoet wordt in je eigenheid. Hier wordt nagedacht over de uitdagingen van leven in onze maatschappij om alternatieven tot leven te brengen.
Maar het is geen Kumbaja.
In het Huis ontstaat dat wat je echt nodig hebt om te ontwaken, niet wat jij denkt dat dat is. The Beloved fluistert een uitnodiging tegen iets diep in jou, noem het je ziel, je hogere zelf, je grotere bewustzijn, haarzelf in reflectie? Zij nodigt je uit om te onderzoeken wat het is om helemaal ‘jij’ te zijn, intiem met jezelf en vervolgens met eenieder om je heen. Daarbij is geen plaats voor sociaal gemak, het bewaren van de lieve vrede, onbewuste projecties en het ontwijken van verantwoordelijkheid. Het is geen voortzetting van wat je wist en deed maar een nieuwsgierig onderzoek doen daarnaar.
Ontwaken uit de droom, werkelijk vrij zijn, als doel. Alles in het huis – de beide altaren, de quotes op het luciferdoosje (en het toilet, en het keukenkastje en..), de gedeelde teksten in de ceremonies, de doodskist, Juul de judo-man – is daar om te helpen herinneren. Alles nodigt uit me om (af) te leren, te integreren, te doorleven. En Stijn leeft een voorbeeld zodat je weet dat het kan.”Testimony of Jordi, resident in November 2023

PRAKTISCH

Een residentie start steeds op dinsdag om 16u. Je kan kiezen om 1 of 2 dagen (en nachten te blijven). Je eindigt dan op woensdag of donderdag om 11u.

We hebben een voorlopig dagritme gecreëerd, inclusief meditatie, studie, werk, experimenten, koken, eten, karma yoga, beweging, muziek en dans (zie hieronder). Oefeningen en schema’s werken meestal voor sommige mensen op sommige momenten. Je kunt kiezen wat nodig is voor jou. We stellen wel voor om minimaal deel te nemen aan de ochtend- en avondceremonie, zodat je verbonden blijft met de gemeenschap. Als je niet deelneemt aan de oefeningen, verwachten we dat je anderen die dat wel doen, niet stoort, en gewoon in stilte in je kamer blijft.

 • 06:40 ochtendklokken
 • 07:00 stille meditatie
 • 07:30 bewegen (yoga, dans, vechtsport)
 • 08:00 ademwerk (pranayama) & uccara
 • 08:30 ochtendceremonie & dans
 • 09:00 ONTBIJT
 • 09:30 karma yoga
 • 10:00 studie/experiment
 • 13:00 meditatie
 • 13:30 LUNCH
 • 14:00 werk/ritueel
 • 18:00 muzikale meditatie
 • 18:30 EENVOUDIG AVONDETEN
 • 19:00 avondworkshop (authentieke aanwezigheid op dinsdag – meditatie op woensdag)
 • 22:00 avondceremonie
 • 22:30 stilte tot na het ontbijt

Het schema is een uitnodiging om te volgen wat je nodig hebt en zelf initiatief te nemen. Je kunt deelnemen op een manier die bij jou past.

KOSTEN

In de eerst plaats willen we een gemeenschap van existentiële onderzoekers en reizigers vormen die elkaar ondersteunen. Om praktische redenen stellen we (voorlopig nog) een uitwisseling voor. We vragen een bijdrage voor je verblijf van €200 per dag (te betalen op rekening nummer IBAN BE54 7370 7190 1897 op naam van House of the beloved vzw). Daarvoor krijg je een overnachting, eten en een aanbod van oefeningen die uitnodigen tot persoonlijke ontwikkeling. Mocht dit bedrag voor jou niet haalbaar zijn, neem dan contact met ons op, dan zoeken we samen naar een gepaste uitwisseling.

GETUIGENISSEN

“Being-with-what-is sounds pretty simple. The reality is that it is quite challenging. However effortless this practice can be, and essentially is, quite a lot of conditionings lead me astray. House of the Beloved is, to me, a space where I can really, deeply, and honestly see and feel through what is going on, emotionally and existentially. It hasn’t been an easy exploration, quite confrontational at times, but I am deeply grateful for it. It has brought me in connection with vital parts of being-me and supports a process of emotional and spiritual transformation. Also, the communal setting revitalizes a sense of belonging and connection for me thwarted in our individual oriented societies. The practice of authentic presence provides a bed rock for relational wellbeing and is at times healing. Finally, the beauty and rootedness of the rituals and the experimental character of the practices, inspire me to be mindful, creative, expressive, and explorative with depth without centralizing capitalistic goals. This is freeing and nourishes compassion and critical thinking. House of the Beloved is a sacred space to practice authenticity and connection. “Lotte, frequente resident sinds 2022

“The House of the beloved, a place where I feel loved and bring love. Not by doing more, but by doing less. A place where I feel the space to be fully human, with all the complexity and simplicity I bring. Joy, anger, sadness, sensuality, insecurity, laziness, warmth. These are all states flowing through me, at different moments while being in The House. They are received with a warm connection that flourishes because everybody is practising with ‘being with what there is’. Inspired by the honest embodiment of the intuitions of the House of the Beloved by Stijn.”Jolanda, geregelde resident sinds 2022

“Het leren kennen en beleven van The House of the Beloved heeft mijn hele leven veranderd. Eens ik aan mezelf toegaf nieuwsgierig te zijn en me ertoe aangetrokken te voelen (en dit ook durfde te verwoorden), merkte in dat deze plek heel snel steeds meer voor mij ging betekenen. Van een toevluchtsoord, een warme cocon, waar ik alle dagdagelijkse beslommeringen van me af kon schudden en aan de voordeur kon achterlaten, tot een plek die me telkens weer confronteerde met mezelf en me verplichtte écht in de spiegel te kijken. Een plek waar ik voor het eerst oprechte verbinding voelde met mensen die ik amper kende en die totaal anders leken dan ik. Een plek waar “being different together” tot leven kwam en ik besefte dat deze uitspraak me niet zomaar zó geraakt had toen ik ze voor het eerst hoorde. Een plek waar ik in contact kwam met rituelen, verhalen en ervaringen die totaal nieuw voor mij waren en waar ik stap voor stap ervoer dat de angst en de aarzeling die ik hierbij aanvankelijk voelde helemaal overbodig waren.  Een plek waar ik elke keer opnieuw word uitgedaagd om mezelf beter te leren kennen en te durven tonen en waar ik me steeds veiliger voel om dit ook toe te laten. Een plek waar ik me voor het eerst niet alleen voel in een groep, waar ik ontzettend geniet van het samen zijn. Een plek waar ik leer om minder te zorgen en er tegelijkertijd voor mij gezorgd wordt. Een plek waar ik me gedragen voel, waar ik niets hoef te zijn of te kunnen, en waar elke emotie welkom is. Een plek waar ik oude idealen stilaan durf loslaten en nieuwe dromen vorm krijgen. Een plek waar ik God ontmoet op een heel intense en persoonlijke manier. Een plek waar ik (af en toe) durf te getuigen van Zijn rol in mijn leven. Een plek van diepe stilte en overgave, van muziek, extase, en wilde ideeën. Een plek waar ik me intens gelukkig kan en durf voelen. Een plek die ik langzaam en stiekem thuis durf te noemen.” Danielle, dagelijkse resident